Nyheter‎ > ‎

BHT-1 Beauty nu på plats i Aeroseum tack vare insats från GVFS

skickad 13 maj 2014 12:22 av Erik Tunared

I maj 1943 satt tre unga, blivande flygingenjörer på restaurang Bacchi Wapen i Stockholm och skissade på ett ensitsigt flygplan på baksidan av en matsedel. Herrarna var Erik Bratt, Karl-Erik Hilfing och Björn Törnblom. Flygplanet avsågs användas för målbogsering för luftvärnet. Företaget Skandinaviska Aero i Norrtälje, som hade många sådana uppdrag för försvaret, nappade på idén och   byggde ett exemplar av flygplanet. Det fick namnet BHT-1 Beauty efter konstruktörernas initialer, och det flög för första gången den 4 december 1944.

Detta var Erik Bratts första konstruktion, men inte den sista. Bratt anställdes nämligen på Saab i Linköping och blev mest känd som chefskonstruktör till flygplan Saab 35 Draken.

Beautys senaste ägare Kjell Ahlberg skänkte för några år sedan flygplanet till Svensk Flyghistorisk Förening, som ställde upp det i Västerås flygmuseum. Av olika skäl skulle nyligen en ny hemvist sökas för flygplanet i avvaktan på att ett civilt flygmuseum blir en realitet. Chefen för Aeroseum i Göteborg, Roger Eliasson ställde sig spontant mycket positiv till att kostnadsfritt upplåta plats åt Beauty och att vårda flygplanet. Ett depositionsavtal formulerades då och undertecknades av parterna, dvs SFF och Aeroseum.

Tack var en förnämlig insats med mycket kort varsel av ett team från Göteborgs Veteranflygsällskap  bestående av Ralph Duell, Claes Axelsson, Sigurd Larsen och Kenneth Sköld, som den 9 december förra året åkte till Västerås blev Beauty demonterad och förberedd för transport till Göteborg och Aeroseum. Transporten sköttes av veteranflygentusiasten Ingvar Johansson i Morup, som med endast några dagars varsel for upp till Västerås med sin täckta lastbil  för att hämta Beauty.

Demonteringen, lastningen och transporten gick helt enligt plan, och den 10 december på kvällen anlände flygplanet till Aeroseum. Tidpunkten för ankomsten var idealisk. Det var en personal- och sponsorträff i Aeroseum samma kväll,  ett samarrangemang med SFF Göteborg.

Att Beauty nu fått sin hemvist i Aeroseum är glädjande för göteborgarna och inte minst för Ralph Duell. Flygplanet köptes nämligen i slutet av 40-talet av ingen mindre än Ralphs far, Holger Duell, som då drev flygföretaget Duells Aero. Beauty stationerades då under något år på Torslanda, och flögs bl.a. av den sedermera legendariske piloten och flygkaptenen Kurt Klausson, som då var anställd i Duells Aero som flyglärare m.m. Kurt är f.ö. i dag hedersmedlem i GVFS.


Teamet från Göteborgs Veteranflygsällskap som löste uppgiften att flytta Beauty från Västerås till Aeroseum:  Fr. v. Sigurd Larsen, Kenneth Sköld, Ralph Duell och Claes Axelsson. Ingvar Johansson är ej med på bilden.


Text och foto: Ulf Delbro

Comments